Scheren is een feest

spingende schoonebeeker
Schoonebeeker springt meter omhoog na het scheren

Voor schapen is het natuurlijk helemaal geen feest, dat scheren. Schapen staan het liefst lekker ergens in de natuur te grazen met elkaar. Mensen en honden zijn een noodzakelijk kwaad. Meestal is het al wat warmer als de schapen worden geschoren. Dan is het fijn als de jas uitgaat. Schapen scheren gebeurt (meestal) maar een keer per jaar, niet iets waar je gemakkelijk aan went als schaap.

Het scheren van schapen is een goede publiekstrekker. Veel herder maken er een feest van.  Ook op de Dag van het Schaap is het een belangrijke attractie. Er wordt zowel geknipt als geschoren. Knippen wordt op een traditionele manier gedaan: met een schaar. De scheerder of knipper neemt er ruim de tijd voor. Het is zwaar werk, maar ook een intiem klusje. Als het schaap eenmaal door heeft dat ze niets heeft te vrezen, blijft ze meestal rustig liggen en geeft zich over aan de knipper. Zelfs op de Dag van het Schaap met al het publiek ziet het er zeer rustig uit.

Hoe anders kan het gaan bij het scheren met een elektrisch scheerapparaat. Zeker tijdens de wedstrijd op de Dag van het Schaap is er weinig sprake van rust. De vele toeschouwers alleen al ontnemen de schapen alle mogelijkheid om rustig te anticiperen op wat er komt. Gelukkig worden de scheerders niet alleen op het snelle scheren beoordeeld. De wijze waarop ze met de dieren omgaan en het eindresultaat (geen scheerwonden) is ook belangrijk voor de score.

Meestal worden scheerders betaald per schaap en is het dus goed voor de portemonnee om zo snel mogelijk te scheren. De eigenaar van de schapen is verantwoordelijk voor het welzijn van de schapen. Hij is bepalend voor de kwaliteit van de scheerder. Ook Australische scheerders met een heel ander idee over dierenwelzijn kunnen de dieren met compassie scheren. En heel snel.

Het mooist blijft het om te scheren op een scheerfeestje. Het is wel belangrijk dat de schapen rust hebben en het scheren zorgvuldig gebeurd. Dat is echt niet zo moeilijk te organiseren als er voldoende ruimte is. Voor de herder is het een mooie gelegenheid om contact te hebben met de volgers van de kudde en andere bezoekers. En hij kan vachten verkopen aan liefhebbers. Dat is een stuk lucratiever dan het verkopen van de wol per kilo aan de wolindustrie.

Het scheerseizoen is overigens bijna afgelopen. Deze maand zijn er nog een paar scheerfeestjes. Gelukkig zijn er nog veel meer redenen om een feest te geven tussen schapen. Er is deze zomer gelegenheid genoeg om op pad te gaan. Hieronder een paar data. Als je er meer weet – aanvullingen zijn welkom.

9 en 10 juli         Wolfeest in Balloo
10 juli                 Schapendag
in Odiliapeel
14 juli                 Dag van het dier in Schagen
24 juli                 Wollig Rolde in Rolde
28 juli                 Landbouwdag Texel
17 september   Dag van de wol in Oijen

 

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.