Schaapjes op het droge

schapen op servies

Niets is leuker dan een dagje op pad met een herder. Deze zomer heb ik voor Daphne Hogeweg van de Vrolijke schapen iets moois gemaakt en ik wil het haar graag brengen als ze aan het hoeden is. Kan ik mooi even meegenieten van haar schapen. Als ik haar ’s morgens bel, is het eerste dat ik vraag: ‘Wat ben je aan het doen?’ ‘Afwassen’.

Op zoek in het bos

We maken een afspraak voor later op de dag. De schapen lopen in Aerdenhout en Daphne zal zorgen dat ze ongeveer gelijk met mij aankomt. Door de zomerse temperaturen heeft ze meer file dan ik. Het is vast niet moeilijk zijn om de schapen te vinden. Ze lopen ten slotte in een tuin. En natuurlijk is het als altijd. De tuinen in Aerdenhout zijn wat je noemt ‘landelijk’. Groot dus. Ik vind wel huizen die lijken op de beschrijving en ook kleine grazers. Maar geen schapen.

image

Gelukkig duurt het niet lang voor Daphne komt en kan ik met haar mee op pad. De schapen lopen zoals gewoonlijk op de mooiste plekjes. Tussen de bomen en heide en gras. Verder is er ook vogelkers en opslag van berk en esdoorn. Meer dan genoeg voor de schapen van Daphne. Om te zorgen dat ze de opslag flink kaal vreten, zetten we de schapen een paar uur in een vak met veel opslag. De verplaatsing van de schapen gaat als vanzelf. Precies vandaag heeft de jonge hond bedacht dat hij het zelf wil proberen. Daphne en ik zijn heel verbaasd, want de kudde is weinig gewend en toch lukt het haar om ze vrij rustig te verplaatsen.

Zonder hond zou dit nooit lukken. Met deze hond lukt het bijna zonder herder!

Privéterrein

De schapen lopen op privéterrein. De tuinen grenzen aan elkaar en Daphne weet precies waar ze wel en niet kan grazen. De wandelaars die we tegen komen weten dat niet. Het eerste commentaar is een stellige waarschuwing: ‘U weet dat u een grote boete riskeert? Honden mogen absoluut niet los’. Wat heerlijk om nu eens te kunnen zeggen dat ik het daarmee helemaal eens ben, maar dat er wel een uitzondering is voor deze twee harde werkers. Blijkbaar had de wandelaar de schapen tussen de struiken niet gezien.

Twee andere wandelaars zien de hond hard werken om de onwillige schapen te verplaatsen. Zij wonen in een van de tuinen en zien de herder graag werken. ‘Mijn schapen zijn heel wat gehoorzamer’ zegt de een. Terwijl ze verder lopen vraagt de ander verbaasd: ‘Heb je schapen?’ ‘Ja, op het droge’. Echt Aerdenhout.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.