Wolselecteur

image
Gotlander bij ’t Slot in Heesbeen

Wollige praatjes

Op de boerderij ’t Slot in Heesbeen worden de schapen geschoren voor ze gaan werpen. De laatste weken voor het werpen zijn de hoogdrachtige dames binnen, in de stal. Scheren is overal goed voor. De boerin kan de conditie van de ooien beter beoordelen. De schapen hebben het minder warm en kunnen daardoor beter eten en dat is belangrijk voor de groei van de lammeren. En straks, als de lammetjes zijn geboren, vinden ze de uier een stuk gemakkelijker.

De Gotlanders hebben prachtige krullen in 50 tinten grijs. Er is geen vacht hetzelfde. Het is leuk om een berichtje op Facebook te plaatsen. Dan blijkt direct weer hoeveel liefhebbers er zijn voor wol. Het blijft ongelofelijk dat er zoveel schapenhouders de wol per kilo verkopen als ik zie hoe gemakkelijk we nu aan klanten komen. Maar eerst moet er hard gewerkt worden.

Een voor een

Vincent komt de schapen scheren. Schaapscheerder Vincent is een dierenartsstudent die overal in het land schapen scant en scheert. Of helpt met bekappen van de hoefjes. Vincent doet het rustig aan, dat kan ook niet anders. En in tegenstelling tot de verwachting, laten de ooien zich het allemaal rustig aanleunen. Tijdens het scheren komen de andere dames kijken of het wel goed gaat. Vincent heeft veel fans deze dagen.

De eerste scheerdag help ik op de boerderij om de vachten ’te selecteren’. Selecteren klinkt erg zwaar, want ze zijn allemaal prachtig. We verpakken ze een voor een en schrijven de kleur en het nummer van het schaap erop. Soms is de wol wel wat vervilt en dat schrijven we er bij. Voor spinners is het niet prettig als de wol echt al vervilt is.

Eentje mee naar huis

Zelf ben ik ook wel een beetje weg van de krullen van de Gotlanders. Ik zal er niet snel een kledingstuk van maken. Dat doet me te veel aan de zestiger jaren denken. Maar zo’n zelfgevilte vacht op de bank, dat lijkt me wel wat. Ik zoek dus zelf ook een mooi vachtje uit. Best moeilijk, want het liefst zou ik ze allemaal wel mee willen nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.